Kjell Westö besöker Skövde Kulturhus

Samtal och uppläsning ur Kjell Westös senaste bok Skymning 41 Kjell Westö, född år 1961 i Helsingfors, är en av Finlands främsta författare. Han är mest känd för sina episka romaner som utspelar sig i Helsingfors, men har även skrivit noveller, poesi, essäer och krönikor.

Författarbesök av Kjell Westö
Skövde

 

Datum: Lördag 7 oktober 2023
Tid: kl 14.30
Plats: Stadsbiblioteket, Skövde Kulturhus

Fri entré

Ingen anmälan

 

Författarkarriär

Westö debuterade som poet år 1986 och gav tre år senare ut sitt första prosaverk, Utslag och andra noveller, som blev en kritikerframgång och nominerades för Finlandiapriset. Westö gav prov på det som skulle bli hans starka sidor också i fortsättningen: en säker känsla för replikföring, miljöer och stämningar.

Med sin första roman Drakarna över Helsingfors (1996) fick Kjell Westö ett definitivt genombrott både hos den finlandssvenska och den finskspråkiga publiken. Romanerna Vådan av att vara Skrake (2000) och Lang (2002) nominerades för både Finlandiapriset och Nordiska Rådets pris, och Lang översattes till tretton språk. Den fjärde romanen Där vi en gång gått (2006) blev Kjell Westö belönades med Finlandiapriset och blev en storsäljare både på svenska och finska. Den uppfördes som pjäs på Helsingfors stadsteater och blev även film och tv-serie. Romanen blev Westös genombrott i Sverige.

Efter hyllade romanerna Gå inte ensam ut i natten (2009) och Hägring 38 (2013), blev läsekretsen än vidare. Den senare romanen nominerades till Finlandiapriset och Augustpriset och belönades med Nordiska rådets litteraturpris år 2014. Boken fick även Sveriges Radios Romanpris och samma år, 2014, mottog Westö också det svenska Aniarapriset samt Samfundet De Nios Stora pris för sitt samlade författarskap. Scenversionen av romanen Hägring 38 premiär hade premiär i september 2017 på Nationalteatern i Helsingfors.

Den svavelgula himlen utkom 2017 på svenska och möttes av strålande recensioner. Tritonus (2020) är Kjell Westös åttonde roman och den belönades med Svenska Yles litteraturpris 2020. Under 2022 utkom boken Åren som är hans första bok tillsammans med brodern Mårten Westö.

Kjell Westös nya roman Skymning 41 (utkom 230830) börjar i slutet av januari 1940. Då har kriget som ska kallas vinterkriget pågått i snart två månader. Molly befinner sig på turné i Sverige, teatersällskapet reser från ort till ort samtidigt som hon anar att hennes skådespelarkarriär håller på att gå i stå. Henry är i fält, utsänd som journalist för att skildra striderna, men han märker omgående att allt inte låter sig berättas – är det krig får sanningen offras för nationens väl och ve. I mars 1940 kommer freden, och Molly och Henry lappar ihop sin trasiga relation. Men snart är det 1941 och ett nytt krig tornar upp sig. Kjell Westö har skrivit en drabbande kärleksroman om en tid, inte olik vår, där kriget färgar alla relationer: allt är osäkert, allt är skört i skymningsljuset.

(Text från Albert Bonniers Förlags hemsida)

 

 

Ett samarbete mellan Forum för Poesi och prosa, Sensus och Finska Förvaltningsområdet, Skövde kommun