Mustafa Can

Mustafa Can journalist, föreläsare och författare f 1969

Sex år gammal kom Mustafa tillsammans med mamma och sina sju syskon till Södra Ryd i Skövde. Far i huset hade då redan varit i Sverige i flera år och arbetat för att familjen också skulle få möjlighet att komma till Sverige från Kurdistan.  

Rydskolan fanns det inte många barn från andra länder då, och de nyinflyttade syskonen lärde sig snart att behärska språket bra. Men det fanns en konkurrent till skolan för unge Mustafa: fotbollen. Bollen var alltid med och han dribblade och trixade hela vägren till skolan. Han skulle självklart bli proffs och flytta utomlands, och skolarbetet var inte så intressant. Hans föräldrar hade en annan dröm för sin son. Han skulle bli läkare. 

I femte klass fick Mustafa en ny lärare som satte hårt mot hårt – här är det jag som bestämmer, och varsågod och läs läxorna! Efter visst motstånd upptäckte Mustafa att han lärde sig en hel del och han hittade läsningen som ett sätt att få veta mer om omvärlden. Han hade toppbetyg när han slutade nian, men tappade snart intresset då han på sina föräldrars önskan började på teknisk linje. Han läste hellre klassisk skönlitteratur än matte och skolkade en del. Efter tredje året hoppade han av. Skador och prestationsångest gjorde att han tappade intresset för fotbollen och han tog en period av restaurangjobb och resande innan han sökte och kom in på Medieskolan i Stockholm. 

Det var en bred utbildning där studenterna fick lära sig både att skriva och göra TV, med många erfarna journalister som lärare. Mustafa hamnade under några år på utbildningsradions TV-program och försökte sedan frilansa samtidigt som han ibland hoppade in på sin gudfars restaurang. 2001 började han skriva på heltid och uppmärksammades för flera artiklar om bland annat Sverigedemokraterna och flyktingars situation i Istanbul. 

Han har skrivit i flera av de stora tidningarna, såsom Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet, men den stora allmänheten upptäckte honom då han gjorde ett mycket speciellt Sommarprogram i P1 sommaren 2003. Programmet handlade om hans mamma och hennes väg in i det svenska samhället. Mängder av berörda lyssnare hörde av sig och programmet ledde till att Mustafa fick både Ikarospriset och Stora Radiopriset. Senare har han medverkat i flera Sommar- och Vinterprogram med sina berättelser. 

Boken Tätt intill dagarna, om hans mor, kom året efter hennes död, och gav honom Pocketpriset, silver. Han fick Sveriges Essäfonds pris 2005, Publicistklubbens guldpenna 2006 och blev samma år Årets Hedersskaraborgare. 

Mustafa Can är en ofta anlitad föreläsare, bland annat om det mångkulturella samhället, svenskhet, identitet och kultur i stort.