Slideshow image bild1Slideshow image bild2Slideshow image bild3

Konstvandringar i Skövde

Under elva somrar har konstvandringarna skapat samtal om konsten i våra gemensamma rum. Nu fortsätter dialogen med nya rutter och gästspel, till fots, på cykel eller med hund, torsdagar 27 juni–22 augusti 2024 kl 17.00-18.00!

Sommarens konstvandringar med Konstmuseets guide Erling Öhrnell är tillbaka för elfte året i rad – med en twist! I år blir det en del nya rutter, konstverk och sätt att se på konsten – och även några gästspel med nya guider!

Hur upplevs konsten till fots, på cykel eller med hund? Vad betyder konsten för staden och dess invånare? Hur ser vi på konsten? Varför har just dessa verk placerats här?

Följ med och hör om konsten i stadsrummet. Vi får möta skulpturer från förra seklet till samtida deltagarbaserad konst där barn och unga varit delaktiga i skapandet, samt reflektera över och ställa frågor om den konst vi ser, eller inte ser, i vår vardag. Vi tittar på verk placerade i Skövdes centrum, men också på andra platser som vid Skaraborgs Sjukhus Skövde, Billingehov och i Södra Ryd.

Promenaderna är rullstols- och barnvagnsanpassade, 1–5 km långa och tar ca en timme. En av turerna sker på cykel och två av promenaderna är med hund. Vi startar vandringarna på olika platser varje gång, se samlingsplats nedan. Ingen föranmälan och det är gratis!


 

Torsdag 27 juni kl 17.00-18.00
Konstvandring: Skaraborgs Sjukhus Skövde
Samling: Huvudentrén, Skaraborgs Sjukhus Skövde
(Kärnsjukhuset, 541 31, Skövde)

Under sommarens första konstvandring beger vi oss till Skaraborgs Sjukhus Skövde! Möt den offentliga utomhuskonsten runt sjukhuset tillsammans med Konstmuseets guide Erling Öhrnell och konstförmedlare Mette Muhli från konstenheten VGR, tidigare intendent förmedling på Konstmuseet i Skövde.

Tillsammans tittar vi på konstverk som kommit till genom enprocentregeln, vilket innebär att en procent av bygginvesteringen avsätts för konstnärlig gestaltning vid ny-, om- och tillbyggnation.

Konstenheten Västra Götalandsregionen arbetar med att placera ut konst i offentliga regionala verksamheter som sjukvård, kollektivtrafik, skolor och kontor. Vi utvecklar, förvaltar och förmedlar konstsamlingen, genom uppdrag till konstnärer och inköp av konstverk. För många är konstutplaceringarna en fin möjlighet till ett första, eller ett betydande, möte med konsten. Vår förhoppning är att konsten ska erbjuda något för alla och återspegla den mångfald av människor som vistas i miljöerna.

Konstvandringen 27 juni är ett samarbete mellan Konstmuseet i Skövde och konstenheten VGR.

Konstverk:
Göran Danielsson – Solaris
David Svensson - Stenens väg
Katarina Löfström - Liquid Sky
Anna Berglund - Flora Opus
Roland Persson - Mönster i naturen
Magdalena Nilsson – Sedimentation
Felicia Björklund – Eclipse


 

Torsdag 4 juli kl 17.00-18.00
Konstvandring: Södra Ryd
Samling: Torget, Södra Ryd
(Timmervägen 1, 541 64 Skövde)

Vad finns det för konst i Södra Ryd? Följ med på en konstvandring med Konstmuseets guide Erling Öhrnell, som dels bjuder på en skulptur av senare datum, och emaljmåleri från tiden då området byggdes. Vi kommer också titta på verk målade på betong och fasader, som uppstått ur möten mellan ungdomar och konstnärer.Torsdag 11 juli kl 17.00-18.00
Konstvandring: Centrum
Samling: Livets brunn på Hertig Johans torg
(Hertig Johans gata, 541 30 Skövde)

Följ med Konstmuseets guide Erling Öhrnell på en omväxlande vandring, som delvis utmanar begreppet vad offentlig konst kan vara. Vi ser på det som traditionellt förknippas med offentlig konst, men också nyproducerade bruksföremål såsom papperskorgar med mönster som har rötter i textilkonsten. Vandringen avslutas med konstverket Djurens undergång, som skapades under en sommar tillsammans med barn & konstnärer i Garpaparken.Torsdag 18 juli kl 17.00-18.00
Konstvandring: Centrum med Ungas Blick på Konst
Samling: Entrén, Sankta Helena Kyrka
(Hertig Johans gata 14, 541 30 Skövde)

Vi samlas vid Sankta Helena Kyrka där jag, Elin från Konstmuseets referensgrupp Ungas Blick på Konst, berättar om helgonet Sankta Elin. Sedan drar vi vidare med ett djurtema där vi upptäcker konstverken Piglets och Get, bagge och hönor. Till sist stannar vi vid Sfärisk skulptur vid Västerhöjdsgymnasiet.

Ungas blick på konst är Konstmuseet i Skövdes långsiktiga arbete med ungdomar. Genom sommarpraktik och en referensgrupp får unga påverka hur konst förmedlas, bidra till att synliggöra konsten i sin stad och främja barn och ungas konstintresse. Tillsammans med Konstmuseet i Skövde diskuterar unga konst och konstpedagogik och prövar själva en mängd olika uppgifter såsom att vara konstguide, filma pedagogiska konstaktiviteter, fritt prata kring konstverk, producera podcast och videovisningar samt curera egna utställningar.Torsdag 25 juli kl 17.00-18.00
Konstvandring: Boulognerskogen till kyrkparken med hund
Samling: Gräsmattan framför Kårhuset, Boulognerskogen
(Boulognergränd 2, 541 37 Skövde)

Utforska konsten tillsammans med din hund! Hur ändras upplevelsen av den offentliga konsten, vandringen och gruppen när vi har våra fyrbenta vänner med oss? Följ med Christina Törnqvist, samlingsansvarig på Konstmuseet, på en konstvandring där du får ta med din hund. Nyfiket tittar vi på konsten i gröna Boulognerskogen samtidigt som våra hundar tränar på att sitta som skulpturen Elanie, snurra runt som konstverket Segel och Snäcka eller visa en lika vacker tass som La Mano. Vi avslutar konstvandringen i Kyrkparken, Skövde centrum.


 

Torsdag 1 augusti kl 17.00-18.00
Konstvandring: Eriksdal
Samling: Eriksdalsskolan, Skövde. Vi samlas vid den högre tegelbyggnaden på området
(Östergatan 28, 541 36 Skövde)

Varför var Eriksdalsskolan ett flaggskepp då den byggdes på 1950-talet? Följ med Konstmuseets guide Erling Öhrnell och hör om Eriksdalsskolan och dess konst som tillhör det bästa som producerades vid den tiden i landet. Vi vandrar sedan upp mot centrum och tar del av skiftande upplevelser, ett par skulpturer och väggmåleri som utgör ett möte mellan två kontinenter.


 

Torsdag 8 augusti kl 17.00-18.00
Samling: Torget, Södra Ryd
(Timmervägen 1, 541 64 Skövde)

Vad finns det för konst i Södra Ryd? Följ med på en konstvandring med Konstmuseets guide Erling Öhrnell, som dels bjuder på en skulptur av senare datum, och emaljmåleri från tiden då området byggdes. Vi kommer också titta på verk målade på betong och fasader, som uppstått ur möten mellan ungdomar och konstnärer.


 

Torsdag 15 augusti kl 17.00-18.00
Konstvandring: Vasastan till Billingehov på cykel
Samling: Entré Vuxenutbildning Skövde
(Wennerbergs gata 2, 541 51 Skövde)

Veckans konstvandring är inte en vandring utan en cykeltur, ledd av Konstmuseets intendent Tomas Asplund Gustafsson, som planerar visa lite av konsten som är en bit länge bort än vad en vanligtvis hinner med på en konstvandring. Samling sker vid Skövdes näst äldsta offentliga verk, Ninnan Santessons relief på gamla läroverket, nuvarande vuxenutbildning Skövde, Wennerbergs gata 2. Därefter går turen via Vadsbroleden och Norrmalm till Billingehov och Elli Hembergs skulptur Isringar. På vägen planeras 7 stopp, bland annat vid Hallefallsrondellen och Posten på Vipans gränd. Totalt cyklar vi drygt 5 km, men det finns såklart möjlighet att avvika tidigare, till exempel efter 3,5 km cykling när vi är klara med turens näst sista anhalt, Chris Porcarellis skulptur vid Skövde Kulturfabrik på Norrmalm.


 

Torsdag 22 augusti kl 17.00-18.00
Konstvandring: Eriksdal till Boulognerskogen med hund
Samling: Eriksdalsskolan, Skövde. Vi samlas vid den högre tegelbyggnaden på området
(Östergatan 28, 541 36 Skövde)

Utforska konsten tillsammans med din hund! Hur ändras upplevelsen av den offentliga konsten, vandringen och gruppen när vi har våra fyrbenta vänner med oss? Följ med Konstmuseets Erling Öhrnell på en konstvandring där du får ta med din hund. Vi startar vid Eriksdalsskolan, som var ett flaggskepp då den byggdes på 1950-talet. Den har konst som tillhör det bästa som producerades vid den tiden i landet. Vi vandrar sedan upp mot centrum och avslutar i Boulognerskogen där vi tar del av skiftande upplevelser, ett par skulpturer och väggmåleri som utgör ett möte mellan två kontinenter. Promenaden blir som till en Följa John – hur ser det ut när din hund sitter likadant som skulpturen Elanie i Boulognerskogen?