Eva Ström Svensson, Still life, 2016, Bilden är beskuren

Konstmuseet Fokus - Stilleben, tidskapsel

17 september–13 december 2020

Bild: Eva Ström Svensson, Still life, 2016, Bilden är beskuren.

Vernissage 17 september kl 17.30

Invigning av utställningen och ett samtal med konstnären Jonas Liveröd.

 

I höstens utställning tar Konstmuseet Fokus sig an Stilleben, en genre som varit mycket vanlig genom hela konsthistorien.

Stillebenets komposition av olika objekt kan varieras i det oändliga och ge upphov till många olika tolkningar. Det kan berätta mycket om en tid som flytt eller vår samtid. Det kan dokumentera, eller ifrågasätta, vår omvärld.

Den aktuella utställningen ställer olika frågor som – Varför skulle någon vilja fotografera eller måla ett stilleben med en massa döda ting? – Betyder valet av objekt något särskilt?

 – Kan en skulptur vara ett stilleben?

I utställningen bjuder vi även in dig som besökare att själv skapa ditt eget stilleben och presentera det på sociala medier med hashtaggarna #stillebenifokus samt #konstmuseetskövde

Svenskans Stilleben (betona andra stavelsen: stillében), på tyska Stilleben, kommer troligen från nederländska stilleven, av stil 'stilla' och leven 'liv' med samma betydelse som engelskans Still life. På franska däremot kallas det för Natur morte, det vill säga Död natur.

 

I utställningsserien Konstmuseet Fokus byter vi utställning oftare än vi kan hänga om hela Konstmuseets basutställning. Här har vi en möjlighet att agera snabbt och byta utställning direkt om det dyker upp något särskilt vi vill belysa. Därför har vi ibland inget slutdatum på dessa utställningar.