svart illustrerad fjäril

Länge leve döden

Olle Essvik & Rojal Förlag

14 oktober 2021-20 mars 2022
Konstmuseet, Skövde Kulturhus

Olle Essvik (f.1976) är konstnär verksam i Göteborg. Hans utställning berör frågor om döda medier, algoritmer och boken som konstnärligt objekt. Utställningsrummet blir här både bibliotek och bokbinderi där han utforskar vad som händer om vi överlåter skapandet till maskinerna. I utställningen skapas nya böcker, bland annat ett nytt uppslagsverk med insekter som inte finns ”skrivna” av algoritmer styrda av datorer och printade av skrivare. Den enda mänskliga kontakt böckerna får innan färdigställande är när Olle Essvik själv samlar ihop de printade sidorna och binder dem för hand. Människan blir därmed här underordnad maskinen, algoritmen skapar och kreerar och människan förpassas till att göra grovgörat. Det är lite upp till betraktaren att själv avgöra om det är en dyster framtidsvision eller en överdriven spegling av vår algoritmstyrda verklighet som Olle Essvik målar upp, men klart är i alla fall att algoritmerna redan idag styr våra liv mer än vad vi kanske är medvetna om och vill kännas vid.

I utställningens biblioteksdel visas nya och tidigare verk och samarbeten av och med Olle Essvik och förlaget rojal samt den samling av datorgenererade algoritmiska och döda verk av svenska och utländska konstnärer som Olle Essvik samlat på sig under åren. Under utställningsperioden kommer dessutom samarbeten och kollektiva projekt fylla Konstmuseet och förändra utställningen allt eftersom.

Torsdag 17 mars kl 18:00–20:00

Torsdag @ Konstmuseet: Finissage och bokrelease

Vi firar sista dagarna av Olle Essviks och rojal Förlags utställning Länge leve döden! Kvällen bjuder på bokrelease av "The Computer As Seen at the End of the Human Age" och "r" av Nils Olsson, båda böckerna utgivna av rojal förlag. Under kvällen sker presentationer av böckerna som även kommer att finnas till försäljning till bra pris.